Kannattaako omakotitalo, rivitaloasunto tai muu asunto kuntotarkastaa vasta, kun ostaja on löytynyt vai kannattaako tarkastus teettää jo etukäteen?
Useimmat asiakkaamme tilaavat kuntotarkastuksen vasta silloin, kun ostajaehdokas on tiedossa. Tarjousasiakirjaan tai esikauppasopimukseen on saatettu kirjata eräpäivä kuntotarkastukselle ja kuntotarkastusraportille sekä ns. kuntotarkastusehto.
Kun olemme kysyneet asiakkailta ja välittäjiltä, miksi tarkastus tilataan vasta kun ostotarjous on hyväksytty, tyypillinen vastaus on, että ostajan tulee saada vaikuttaa kuntotarkastajan valintaan. Argumentti on tavallaan looginen. On tärkeää, että kuntotarkastaja on riippumaton niin myyjästä kuin ostajastakin.
Kuntotarkastusehto ostotarjouksessa ja tarkastuksen tilaaminen johtaa kuitenkin kahteen haasteeseen. Ensimmäinen haaste on kuntotarkastuksen saatavuus ja raportin toimituksen aikataulu. Kuntotarkastajien kalenteri on useimmiten täynnä n. 1-2 viikon ajan. Niinpä kuntotarkastajan valinnassa painottuu usein saatavuus, esimerkiksi hinta/laatu -suhteen ja tarkastajan osaamisen sijaan.
Ymmärrämme asiakkaidemme kiireen ja pyrimme aina löytämään ajankohdan silloin kun on kiire ja lisäksi lupaamme raportin 48h sisällä tarkastuksesta mutta kiireellisempinä aikoina esimerkiksi samalta viikolta ei välttämättä löydy vapaata aikaa.
Toinen haaste on kuntotarkastusehdon määrittely ylipäätään. Kaikissa kohteissa on pieniä puutteita. Toisinaan kyse on riskirakenteista tai rakenteellisista vaurioista, jotka paljastuvat osapuolille vasta tarkastuksen yhteydessä. Useimmiten kyse on kuitenkin pienistä puutteista, jotka voidaan oikaista pienin kustannuksin tai ottamalla huomioon puutteet käytössä ja huollossa. Kuntotarkastusehtoa ei kuitenkaan ole useimmiten määritelty lainkaan. Niinpä ostaja voi käytännössä seuraamuksitta perääntyä kaupasta tarkastuksen perusteella, vaikka tarkastuksessa ei tulisikaan mitään kovin merkittävää uutta puutetta tai riskiä esille.
Suosittelemmekin kuntotarkastuksen teettämistä heti, kun asunnon myyntiin laittamisesta on tehty päätös. Näin saadaan tietoon riskirakenteet, rakenteiden tyypit sekä tarkastuksessa havaitut puutteet ja mahdolliset vauriot. Osa puutteista voidaan saattaa kuntoon ja esimerkiksi riskirakenteiden kunto tutkia kunnolla, ennen kuin asunnon myyntihinta määritellään.
Kiinteistönvälittäjän valintakin on luotettavampaa, kun välittäjät voivat tehdä arvion kohteesta tuoreen teknisen kunnon ja riskien perusteella. Pyyntihinta voidaan asettaa kohdalleen ja olla turvallisin mielin sen suhteen, että kaupanteon kannalta merkittäviä yllätyksiä ei tule myöhemmin, kun ostajillakin on ollut mahdollista tutustua kuntotarkastusraporttiin ennen tarjouksen tekemistä.
Ostajille voidaan myös varata ns. ostajan kierros, jossa kuntotarkastaja käy ostajaehdokkaan kanssa läpi kohteen ja tarkastusraportin paikan päällä.
Suosituksemme on, että kuntotarkastus teetetään heti kun asunnon myynnistä on tehty päätös!